cseresznye

 

Kertészeti árudánkban csak egészséges szabadgyökerű oltványokat árusítunk.

Lerakatunk címe: Csillaghegyi Díszfaiskolai Áruda. Budapest, III. ker. Batthyány utca 3.

Honlap: www.disznovenykerteszet.hu

Email: info@disznovenykerteszet.hu.

 

Bigarreau Burlat cseresznye:

  

Június első felében érik. Főként friss fogyasztásra és exportra való, de feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse középnagy vagy nagy 5-6 gr.-os színe bordóspiros, keményhusú, kissé ropogós. A cseresznyelégy még nem károsítja. Bőtermő. Elsősorban kézi betakarítás javasolt, de ipari célra gépi rázással szüretelhető. Kevés metszést igényel. Az első jó minőségű a hazai és külföldi piacok áruival is versenyképes.
Porzófái: Münchenbergi korai, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete, Van


Germesdorfi cseresznye:

Németországból származik. Magyarországon 1903 óta van forgalomban.
Június végén érik. Friss fogyasztásra és befőtt gyártásra is kiváló. Nagy vagy igen nagy 6-12gr. gyümölcse bordópiros színű, húsa igen kemény, ropogós, íze már piros színű állapotban is harmonikus édes-savas. Ma már csak a szelektált klónok szaporíthatóak:('Germersdorfi 1, -3, -45' . Mindhárom klón alkalmas a korai virágzású Pándy klónok megporzására.
Porzófái: Solymári gömbölyű, Van, Hedelfingeni óriás, Stella

 

Linda cseresznye:

Június közepétől a 'Germersdorfi óriás' elött pár nappal érik, Termése sokáig a fán hagyható. Nagy (3-9 gr.), bordós-piros színű, vállas gömb alakú, kocsánya hosszú.
Húsa igen kemény, ropogós, kiváló édes-savas ízű.
Korán termőre fordul és igen bőtermő.
A 'Germersdorfi óriás' értékét jóval felülmúló, annak részbeni helyettesítésére alkalmas, több felhasználási célra is kiváló árufajta.
Porzófái: Solymári gömbölyű, Germersdorfi, Van, Hedelfingeni óriás, Katalin, Stell

Katalin cseresznye:

A Germersdorfi óriás és a Podjebrád keresztezésével előállított új hazai fajta.Brózik Sándor nemesítette. 1989 óta forgalmazható a fő árufajták között.
Július első hetében a Heidelfingeni óriás után pár nappal érik.
Friss fogyasztásra és feldolgozásra is kiváló. Nagy vagy igen nagy gyümölcse (6-11gr.) sötétbordóra színeződik, húsa kemény, ropogós, kellemesen édes-savas ízű. Éretten a fán hosszú ideig megőrzi jó minőségét. Korán termőre fordul és igen bőven terem. Kézi és gépi betakarítésra is alkalmas. A kései érési csoport jelenlegi legjobb árufajtája.
Porzófái: Margit, Solymári gömbölyű, Linda, Germersdorfi, Van, Hedelfingeni óriás, Stella

Szomolyai fekete cseresznye:

Az 'Egri fekete' fajtakörből szelektált tájfajta. Kisebb arányban termesztett célfajta. A gyümölcsfajták nemzeti fajtajegyzékben a választékbővítő fajták közé tartozik.
Június első felében érő, elsősorban ipari fajta.
Kicsi (4-5 g), színe liláspiros, húsa félkemény, jellezetesen édes, sajátos zamatú gyümölcse révén a legízletesebb fajták közé sorolható. Kocsánya rövid.
Középerős növekedésű, közepesen feltörő ágrendszerű, sűrű, kúpós, gömb alakú koronát nevel.
Korán fordul termőre, és közepes vagy jó termőképességű.
A cseresznyelégy még nem károsítja. Esős időben a megrepedt gyümölcsöket a monília fertőzheti.
Kézi szüretre és gépi betakarításra egyaránt alkalmas.Gyümölcsei szárazon válnak el a kocsánytól.
Választékbővítő fajta, de ipari céltermesztésre (hűtő-, cukrász-, lé- és szeszipari) áruültetvényekbe is javasolható.

Van cseresznye:

Az 'Eugéna császárnő' szabad megporzású magonca. Kanadában nemesítették. Amerikában és Európában is elterjedt. Hazánkban 1976 óta forgalmazható, mint fő árufajta.
Június harmadik dekádjában, a 'Germersdorfi óriás' klónjaival azonos időszakban érik. Friss fogyasztásra és ipari célra egyaránt javasolt.
Mérete változó - kicsi-, középnagy vagy nagy (4-8 g). Alakja lapított gömb, színe bordópiros, kocsánya igen rövid. Húsa nagyon kemény és ropogós, íze édes-savas, gyakran kissé jellegtelen. Repedésre kevésbé hajlamos.
Középerős növekedésű, vázágai előbb feltörőek, majd szétállóak, koronája ritka, kúp alakú. Elsűrűsödésre és felkopaszodásra sem hajlamos.
Korán termőre fordul és igen bőtermő.
A vírusos aprógyümölcsüségre (little cherry) nagyon fogékony, amely nem csak a méretet, hanem az ízt is nagyon lerontja. Csapadékos évjáratban a monília károsíthatja a csomókban állló gyümölcseit.
Tápanyag- és vízellátásra igényes. Intenzív koronaformákra is alkalmas. Termőkorban alig igényel metszést. Géppel nagyon jól betakarítható, a sűrűn berakódott rövid kocsányú gyümölcsök kézzel viszont nehezen szedhetők.
Elsősorban porzófajtának javasolható, a technológiára igényes árufajta.
Porzófái: Bigarreau Burlat, Margit, Solymári gömbölyű, Linda, Germersdorfi, Hedelfingeni óriás, Katalin, Stella


Carmen cseresznye (Újdonság)

   

A Bigarreau Burlat után érő hazai fajtaújdonság. Virágai későn nyílnak, a Germersdorfi jól termékenyíti őket. Gyümölcse igen nagy (28-30 mm), nyomott gömbalakú. Húsa kemény, kellemesen édes-savanykás. Fája gyenge, közepes növekedésű.

Rita cseresznye (Újdonság)


Hazai fajta újdonság. Az első korai igazán ropogós, nagyszemű cseresznye fajta. 5 nappal a Bigarreau Burlat előtt előtt érik  (május vége). Fája gyenge, középerős növekedésű.

 

Margit cseresznye:

A Germersdorfi óriás szabad megporzású magoncai közül emelte ki 1958-ban Brózik Sándor és Apostol Jánosné 1987-ben részesült állami minősítésben.
Közepes termőképességű kiváló gyümölcsminőségű magyar fajta. Középkorai érésű, nagy, fényes, sötétbordó színű, kemény húsú, az első igazán ropogós gyümölcsű cseresznyefajta. Teljes érésben kissé festőlevű, nagyon ízletes, elsősorban frissfogyasztásra, friss exportra, de hűtőipari és konzervipari célokra is kiválóan alkalmas.
 A Bigarreau Burlat után, a Germersdorfi óriás fajta előtt 8-10 nappal, június 10-12.-e körül érik.
 Gyümölcse éretten bordópiros, a húsa sötétpiros, ropogós, a Bigarreau Burlatnál jóval keményebb, lédús, festőlevű, magvaváló, lapított gömb alakú, átlagos átmérője 24 mm, átlagtömege 7 gramm, kőmag aránya 5,1 %. Íze jellegzetesen zamatosan édes-savas. Germersdorfi jellegű: már konzervipari érettségben is jó ízű. Kocsánya középhosszú. Teljesen érett gyümölcse vegyszeres kezelés nélkül is szárazon válik a kocsánytól, ezért géppel is jól betakarítható. Friss fogyasztásra, exportra valamint feldolgozásra is kiváló.
Fája középerős növekedésű, kissé megnyúlt gömb alakú koronát nevel. Virágrügyeket főként a bokrétás termőnyársakon hoz. Vesszői világosbarnák, sűrűn paraszemölcsösek, rügyei nagyok, orsó alakúak
 Önmeddő, középkésőn virágzik, s kölcsönösen jó pollenadó fajtái:, Stella, Solymári gömbölyű, Hedelfingeni óriás, Germersdorfi 3, és a Linda.

Alex cseresznye:(elfogyott)

Van és a Cherry Self Fertil 46 fajták keresztezéséből származik. Nemesítői: Brózik Sándor és Apostol János. Fajtaoltalma az Európai Unióra és Dél-Amerika egyes államaira terjed ki.

Kései érésű, őntermékeny, rendszeresen és igen bőven termő, középnagy, és minden irányú felhasználásra alkalmas gyümölcsű fajtajelölt.  Érési ideje a 7.- 8. cseresznyeérési héten, július 8-10. körül van.
 Gyümölcsei korán színeződnek, a színeződést látva korán a teljes érést megelőzően szedett gyümölcsök még nem teljes értékűek, sem méretük, sem ízük még nem teljes mértékben alakult ki. Ezért szüretével tanácsos a teljes érést bevárni. Késői érési idejének köszönhetően, különösen, ha kivárjuk a teljes érés idejét, várhatóan jól értékesül a nyugat-európai piacokon. Korán termőre fordul és rendkívül bőven terem. Gyümölcsei középnagyok 24-25 mm átlag átmérőjűek, átlag 7,3 gramm tömegűek. Alakja kissé megnyúlt, vese alak. Héjszíne középvörös majd később a teljes érés idejére, sötét bordóra színeződik. Húsa kemény, kissé ropogós, leveses, íze édes-savanykás. Magja kicsi, a teljes gyümölcs tömegének mindössze 4,5-5,0 %-a. Kocsánya rövid, vagy közepes hosszú.
Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, de átlagos, vagy annál jobb minőségű befőtt is készíthető belőle. Gyorsfagyasztásra hűtés alatti színváltozása miatt kevésbé alkalmas.
Virágzása középidejű, elhúzódó. Öntermékeny. Jó pollenadója a Van, Katalin, Linda, Vera, Margit, fajtáknak.
 Fája középerős növekedésű, koronája ritka ágrendszerű, gúla alakú, a termés súlya alatt széthajló vázkarokkal. Korán termőre fordul és rendkívül bőven terem.
 
Pál cseresznye (Paulus):
 
Érési ideje június 10-15. között, termése nagyszemű 7-8 gr-os, kellemesen édes-savas, kemény, ropogós.  Öntermékeny de öntermékenysége ellenére termése nem aprósodik el, mivel túlkötődésre nem hajlamos. Fája középerős növekedésű.  Kiváló fajta.
 
 
Stella cseresznye:
 
Érése június utolsó dekádjában. Öntermékeny cseresznye fajta, porzót nem igényel. Termése 6-7 gr-os sötétbordó, nem ropogós. Fája erős növekedésű. 

vissza