Őszibarack

 

Kertészeti árudánkban csak egészséges szabadgyökerű oltványokat árusítunk.

Lerakatunk címe: Csillaghegyi Díszfaiskolai Áruda. Budapest, III. ker. Batthyány utca 3.  

Honlap: www.disznovenykerteszet.hu

Email: info@disznovenykerteszet.hu.

Sárga húsú fajták:

Redhaven őszibarack 

 

Július közepén érik. Hússzín: sárga
Gyümölcsnagyság: nagy - 130 g. átlagsúlyú
Magvaváló, zamatos, élénksárga színű.
Érési idejében a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fajta.

Rendszeres és bő terméshozás, jó alkalmazkodó képesség jellemzi.

A téli lehűlésekkel szemben ellenálló.

 

 Suncrest őszibarack

 

 

Érési ideje: 18 nappal a Redhaven után augusztus közepén van. Érési idejében a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fajta. Friss fogyasztásra és befőtt készítésre is alkalmas.

Gyümölcse: nagyméretű 130 gr tömegű, lapított gömb alakú. Felülete gyenén szőrözött, sárga alapszínét 60-80%-ban bordó-piros bemosott fedőszín borítja. Húsa sága, a magkörül pirosra színeződik, szilárd állományú, harmonikus, kiváló ízű, bőlevű.

Fája:  középerős növekedésű, rendszeresen termő, lisztharmatra kevésbé érzékeny fajta.

 

Early Redhaven őszibarack

H. P. Montgomery Palisadéban a 'Redhaven' rügymutációjaként találta. 1961-től kezdve terjed a termesztésben.
A 'Redhaven' előtt 12-14 nappal érik.
Gyümölcse közepes méretű, 130 g tömegű. Alakja kissé megnyúlt. Az érés utolsó napjaiban a gyümölcs gyorsan gyarapszik és gömbölyödik. Felülete közepesen molyhos. Narancssárga alapszínen 50-80%-os borítottságban csíkozott, bemosott piros fedőszín alakul ki. Húsa sárga, közepesen kemény, ami közepes- jó szállíthatóságát biztosítja. Kevésbé savas, inkább édes, jóízű fajta. Magja közepes méretű, kissé megnyúlt, a hústól félig vállik el, maghasadás ritkán fordul elő.
Rendszeres és bő termőképessége, jó áruértéke alapján a 'Dixired helyettesítésére javasolják.
Túlkötődésre hajlamos, ritkítani kell. Lisztharmatra kevésbé fogékony.

 

Fayette őszibarack

 

J.H. Weinberger Fresno-ban a Fay Elberta és az FV 89-14 hibrid:(Fireglow x Hiley) x Fireglow keresztezésével állította elő. A termesztésben 1966 óta terjed. Több őszibarack-termesztő országban (elősorban Olaszországban) ma is jelentős fajta.
Érése 32 nappal a Redhaven-t követi.
Gyümölcse közepes, vagy nagy, gömb alakú, kissé aszimetrikus. Héja sárga alapon 50-70%-ban világospiros fedőszínnel borított, közepesen molyhos. Húsa intenzív sárga, a mag körül piros, kemény állományú, magvaváló, aromás, jóízű.. Magja közepes méretű, gömbölyű. Az áruvá készítés műveleteit és a szállítást jól tűri, hosszú ideig tárolható.
Fája középerős növekedésű. Hidegigénye közepes (850 óra).Levélmirigyei vese alakúak. Virágai rózsa alakúak, középkorán nyílnak.
Termőképessége nagy. Magas terméskötődés jellemzi. A lisztharmatra közepesen fogékony.
Külföldön elterjedt, hazánkban is figyelemre méltó fajta.



Mariska őszibarack

 Szabályos gömb alakú, középnagy méretű, világos zöldesfehér színű, középső részen kárminpiros. Bőtermő, fehér húsú, félmagvaváló, július közepétől szedhető. Fája erős növeke-désű. Gombás betegségekkel szemben kevésbé érzékeny.

 

Champion őszibarack

I.G. Hubbard állította elő az USA-ban, az 'Oldmixon Free' és az 'Early York' keresztezésével a XIX. század végén.
Érése a 'Redhaven után 22 nappal.
Gyümölcse nagy, szabályos gömb alakú, bibepontja kiemelkedik. Héja durván molyhos, világoszöld vagy éretten sárgásfehér alapszínű, amelyet kis felületen bemosott, kárminpiros fedőszín borít. Húsa fehér, lédús, magvaváló, kiváló ízű.
Fája nagyon erős növekedésű felfelé álló koronát nevel. Levélmirigyei kerülékesek. Virágai harang alakúak, korán nyílnak.
Későn termőre forduló, de az országban mindenütt biztonságosan termeszthető, rendszeresen és bőven termő fajta. Nagyon finom ízű gyümölcse friss fogyasztásra és gyümölcslé gyártásra is kiválóan alkalmas.
 

Michelini őszibarack

Ismeretlen eredetű magonc. A. Michelini emelte ki Borghetto Santo Stefanóban (Olaszország) 1930-ban.
Érése 41 nappal a 'Redhaven' után kezdődik.
Gyümölcse középnagy vagy nagy, 150 g átlagtömegű. Alakja gömbölyű, részaránytalan, csúcsa kissé bemélyedt. Héja gyengén, közepesen molyhos, fehér alapszínű, csíkozott piros fedőszín a gyümölcs 70-80%-át borítja. Húsa fehér, a mag körül piros, közepes szilárdságú, magvaváló, jó ízű. A manipulálást közepesen tűri. Magja közepes nagyságú, gömbölyű.
Fája középerős-erős növekedésű, koronája szétterülő. Hidegigénye közepes-alacsony. Levélmirigyei vese alakúak. Vigágai rózsa alakúak, középkorán nyílnak.
Kissé érzékeny a téli lehűlésekre, termőképessége közepes. Kései érése miatt értékes fajta.

 

Nektár H. őszibarack

Horn E. a kamaraerdei törzsgyümölcsösben emelte ki.Valószímnű, hogy megegyezik az amerikai 'Nectar' fajtával. Forgalomba hozatala 1965 óta engedélyezett.
Érése 5 nappal követi a 'Redhaven'-t.
Gyümölcse nagy, kissé lapított gömb alakú. Héja erősen molyhos, sárgásfehér alapszínen a felület nagy részére kiterjedő sötét rózsaszín fedőszín alakul ki. Húsa fehér, magvaváló, kiváló, harmonikus ízű. Jól szállítható.
Fája erős növekedésű. Levélmirigyei vese alakúak. Virágai harang alakúak.
Termőképessége igen jónak bizonyult.
Jó fagytűrő- és alkalmazkodóképességgel rendelkezik.
Nagy termőképessége és tetszetős, méretes gyümölcse értékes fajtává teszi.


Ford őszibarack


 Középnagy, erősen molyhos. Színe zöldessárga, piros bemosottsággal. Húsa zöldesfehér, félig magvaváló. Bőtermő. Fája erős növekedésű. Lehüléseket jól tűriGombás betegségekkel szemben toleráns. Házikertekbe ajánlott.

 

Flavortop nektarin

J.H. Weinberger Fresno-ban (Kalifornia, USA) a 'Fairtime' szabad megporzású magoncaként állította elő. 1969-től kezdve terjed.
Érése a 'Redhaven' után 16 nappal kezdődik.
Gyümölcseinek átlagtömege 140 g, alakjuk gömbölyű, csúcsa besüllyedt. Sárga alapszínén 80-90%-os arányban fénylő kárminpiros, bemosott fedőszín alakul ki. Húsa sárga a mag körül kissé pirosas, kemény, magvaváló, kiváló ízű. Az áruvá készítést és a szállítást jól tűri. Magja közepes vagy nagyméretű, gömbölyű.
Fája középerős növekedésű. Hidegigénye alacsony. Levélmirigyei vese alakúak. Virágai rózsa alakúak, korán nyílnak.
bőtermő, kiváló áruértékkel rendelkező fajta, de termeszthetőségét hazánkban a téli lehűlésekkel szembeni érzékenysége korlátozza. A lisztharmatra közepesen fogékony.

 

 Aranycsillag őszibarack
 
 
 
Július elején-közepén érik.
Gyümölcse:  közepes méretű, átlagosan 100 gr-os gömbölyű alakú. Alapszíne zöldes-sárga, sárga,  a felület negyrészén élénkpirossal csíkos barack. Húsa: világos áaranysárga, kissé bőlevű, nem magvaváló, kíváló ízű, házikertbe javasolható fajta.
 
Fája :erős növekedésű, terebélyes koronát nevel. Rendszeresen, bőven terem, a tafrinás levélfodrosodásra kevésbé érzékeny.
 
 



 

 Snow Queen nektarin

 

A Redhaven előtt 10 nappal érik július közepén-végén.

Gyümölcse: közepes méretű, világoszöld alapon 40-70%-ban élénk pirossal borított.

Húsa fehér, közepesen kemény, lédús, magvaváló, kíváló ízű, zamatú.

Fája: erős növekedésű.


Springtime őszibarack

Június végén érő korai fehér húsú őszibarack.

Gyümölcse: kicsi 65-80 gr-os, felülete gyengén molyhos, alapszíne zöldes-fehér, bemosott, vagy csíkozott, kárminpiros fedőszínnel 60-80%-ban borított. Húsa fehér, a héj alatt pirosan erezett, közepesen szilárd, duránci, bőlevű.

Fája: erős növekedésű, jó termőképességű fajta.

 

Babygold 6

Augusztus közepén, végén érő, ipari (befőtt) barack fajta.

Gyümölcse: nagyszmemű, átlagosan 150 gr tömegű, gömbölyű. Héja közepesen molyhos, narancssárga alapon 30-50%-ban bordópiros feszőszín alakul ki.

Húsa: narancssárga, szilárd, duránci, édes, illetos, jó ízű. Tetszetős és ízletes gyümölcsei befőtt készítésén kívül friss fogyasztásra is alkalmasak.

Fája: középerős növekedésű, rendszeresen és bőven termő fajta, mely a lisztharmatra kevésbé érzékeny.

Remény ( lapos barack)

Gyümölcse lapított, kör alakú, közepes méretű, enyhén szőrős. Húsa fehér, a mag körül kissé piros, magvaváló, jellegzetes zamatos ízű, különlegesség.

Érési időszak: Július vége.

 

 

 

 

 

 

vissza