Kajszi

 

Kertészeti árudánkban csak egészséges szabadgyökerű oltványokat árusítunk.

Lerakatunk címe: Csillaghegyi Díszfaiskolai Áruda. Budapest, III. ker. Batthyány utca 3. 

Honlap: www.disznovenykerteszet.hu

Email: info@disznovenykerteszet.hu.

Ceglédi óriás kajszi

Mérete nagy 50-70 gr. Megfelelő vízellátás, metszés esetén az átlagtömeg a 90-120 gr-ot is elérheti.
Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes. Magja édes. Közepes növekedési erélyű.
Önmeddő, jól termékenyítik a 'Magyar kajszi' klónok a 'Ceglédi bíborkajszi'.
Virágrügyei a Magyar kajszi-nál ellenállóbbak, a téli lehűlésekre közepesen érzékenyek.
Igen nagy méretű, piacos gyümölcse alapján jól társított ültetvényekbe telepítésre javasolt.

Bergeron kajszi

12 nappal a Magyar kajszi után érik. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse valamivel kisebb mint a 'Magyar kajszi'-é,  kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga a napos oldalon élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt telepítésre javasolt.

   

Gönci Magyar kajszi  (elfogyott)

 

Érési ideje július második fele. Termése kupos gömbalakú,40-45 gr súlyú élénk narancssárga színű, napos oldalon élénk piros fedőszínnel. Minden irányú felhasználásra alkalmas, akár befőttnek, vagy lekvárnak is kiváló. Gyümölcs husa narancssárga, édes, bőlevű, kiváló kajszi zamattal rendelkezik. Bőtermő, öntermékenyülő, betegségre csak közepesen fogékony.

 Magyar kajszi:

Mindenféle  felhasználásra alkalmas. Közepes méretű (45 gr.) gyümölcse gömbölyded, oldalról kissé lapított.
Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, lédús, igen finom.Koronája közepes méretű. Korán termőre fordúl, jó termőképességű.
A téli és tavaszi lehűlésekre érzékeny, a sarka vírus fertőzésre és rákosodásra közepesen fogékony. A moníliás hajtáshervadásra és a gnomiás levélfoltosságra kevésbé érzékeny.
Csak szelektált klónok szaporíthatók. A Gönci magyar kajszi gyengébb növekedésű, valamivel nagyobb gyümölcsű mint a Magyar kajszi.
Mindkét klón hasonló arányban található a termesztésben.

Pannónia kajszi:

4-7 nappal a Magyar kajszi után érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas.
Közepes méretű (40-45 gr.) gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki.
Húsa narancssárga, savasabb mint a 'Magyar kajszi', ízletes.
Kis méretű szétterülő koronát nevel.
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Jó termésbiztonsága és sokoldalúan felhasználható gyümölcse miatt nagymértékben szaporítják.
Növekedési tulajdonságai alapján intenzív ültetvény létesítésére alkalmas.

 

 Ceglédi Arany kajszi: 

'Ceglédi óriás' és a 'Rózsabarack C. 1668' keresztezésével állították elő. 1984-től államilag minősített fő árufajta.
A 'Mandulakajszi'-val egyidőben, 5-8 nappal a 'Magyar kajszi' után érik. Gyümölcse gömbölyű, közepesnagy méretű, 44 g átlagtömegű. Felülete narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, szilárd, jellegzetes kajszi ízű.
Fája erős növekedésű, gyenge elágazási hajlamú. Virágai későn nyílnak, jól öntermékenyülnek.
terméshozása biztonságos és bőséges. Fagytűrése jó.
A sarka vírus fertőzésre közepesen fogékony.


Ceglédi Bíbor kajszi:

Nyujtó Ferenc és munkatársai 1953-ban Izsákon szelektálták. Az egész országban elterjedt, az ültetvények területének 6%-át adja.
A 'Magyar kajszi'-val együtt, vagy 1-2 nappal korábban érik.Friss fogyasztásra és befőtt készítésre is kiváló fajta.
Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról lapított. Narancssárga alapszínén élénkpiros fedőszín alakul ki a gyümölcs 30-50%-án. Húsa narancssárga, rostos, bőlevű, ízletes.
Erős növekedésű, nagyméretű, szétterülő koronát nevel.
Korán termőre fordul, nagy termésekre hajlamos fajta.
A késő téli -korai tavaszi fagyokra a legérzékenyebb fajtánk. A sarka vírusra nem fogékony, rákosodásra hajlamos.

 

Mandula kajszi:

Nyújtó Ferenc és munkatársai szelektálták 1954-ben a Duna-Tisza közén. Kismértékben valamennyi kajszitermesztő tájon elterjedt.
8 nappal a 'Magyar kajszi' után érik. Friss fogyasztásra és befőtt-készítésre is alkalmas.
Nagy gyümölcse erősen megnyúlt , oldalról lapított , mandula alakú. Világos narancssárga héja a napos oldalon kismértékben pirossal fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes. Közepes méretű, feltörő, ritka koronát nevel. Későn termőre forduló, jó termőképességű fajta. Pollenadóval telepítve biztonságosabban terem. A téli lehűlésekre és a rákosodást előidéző kórokozókra közepesen, a sarka vírusra eléggé fogékony. A moníliás hajtáshervadásra és a gnomóniás levélfoltosságra kifejezetten fogékony.
Különleges gyümölcsét és termőképességét figyelembe véve, kismértékű telepítése javasolt.

Harmat kajszi: (elfogyott)

  

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen előállított fajta. A 'Korai piros' előtt 10-12 nappal érik. Gyümölcse közepes méretű (40g), erősen megnyúlt, lapított. Héja világos narancssárga, fedőszínnel kismértékben borított. Húsa világos narancssárga, közepes keménységű, magvaváló. Íze jó. Nagyméretű feltörő koronát nevel. Termőképessége jó. Virágai korán nyílnak, önmeddők.

Springblush  (Újdonság)

Nemesítője B. Escande (F). Nagyon korai érésű fajta, érése az Aurorához közeli (0/+2 nap). Gyümölcse kemény húsú, kiválóan utóérő. Annak ellenére, hogy korai érésű, gyümölcsei fantasztikusan tárolhatók, akár 10 napot is kibír hűtőben! Héjának alapszíne narancssárga, élénkvörös fedőszín borítja, felületének akár 60-70%-át is! Gyümölcsének átlagos súlya 60-80 g. Fája erőteljes növekedésű.
Értéke a koraisága mellett a nagy termőképessége, és gyümölcsének kiváló minősége. Néha a termesztőket megtéveszti korai és nagy fedőszínborítottsága  és emiatt idő előtt elkezdik a szedését, így minősége elmarad a várttól és ez rontja a fajta hírnevét. Idegen termékenyülő. Pollenadói: Sylred®, Pinkcot®, Big Red®

 

Big Red (Újdonság)

Nemesítője a francia B. Escande. Középkorai érésű fajta, mely a Pinkcot®
után mintegy 10 nappal érik. Figyelemre méltó a termőképessége és gyümölcsmérete (85 g). Fedőszínborítottsága nagyon intenzív, 70-80%-os is lehet, élénk piros. Hűtőben akár 2 hétig is tárolható! Fáját rendszeresen metszeni kell, ezzel tertható fenn az évenkénti nagy gyümölcsméret.
Idegen termékenyülő. Pollenadói: PinkcotR, Sylred®,  Spring Blush®, Aurora, Sweet Red®.

 

Bergarouge  (Újdonság)

Érési idő Provence-ban: júl. 2-9.

Önmeddő. Porzója: Havral, Flavorcot, Fantasme, Kioto.

Előnye: Gyümölcse ízletes, nagy, mutatós. Nélkülözhetetlen a mai fajtaválasztékból.

Hátránya: A megbízható termésmennyiséghez jó beporzás kell.

.

Kioto kajszi (Újdonság)

150 fajta közül ez bizonyult a legjobb fagytűrésűnek osztrák kísérletek alapján: igen gazdagon, középkésőn virágzik és öntermékeny, emiatt igen korán fordul termőre, sokat és rendszeresen terem. A fagymentes években korán és erősen kell ritkítani a gyümölcsöket, különben elaprósodik. Gyümölcse középnagy, jó gyümölcshúskeménységű, világos narancssárga alapszínű, a napos oldalon, kb. a gyümölcs harmadáig piros fedőszínű, kellemes ízű. Kevéssel a Hargrand és a Magyar kajszi előtt vagy azokkal egyidőben érik

 

Pinkcot kajszi (Újdonság)

        


Kevéssel az Orangered előtt érő, középkései és igen elhúzódó virágzású, gyümölcsminőségét és a gyümölcs kinézetét tekintve az Orangered-hez hasonló fajta, de sokkal többet és biztosabban terem. Gyümölcse nagyméretű, kb. 20%-kal nagyobb, mint az Orangered gyümölcse, világos naranscsárga alapszínű piros fedőszínnel, kellemes ízű, kevesebb cukrot és több savat tartalmaz, így aromásabb. Fája jó ellenállóképességű, erős növekedésű, az egyéves vesszőkön is gazdagon virágzik. Részben öntermékeny és alternanciára nem hajlamos. A megfelelő gyümölcsméret eléréséhez a termésritkítás feltétlenül szükséges

 

Orangered kajszibarack (Újdonság!)

Ez a hatalmas gyümölcsű kajszifajta június végén-július elején érik, világos narancssárga színű, fényes, sima héjú, kiváló ízű. Fája igen erős növekedésű, nem betegségérzékeny, jó termőképességű. Érése elhúzódó, többmenetes szedés szükséges. Nem öntermékeny, porzó fajta feltétlenül szükséges mellé: Harogem, Harlayne, Fantasme, Bergeron, Hargrand, Bergarouge ® vagy Goldrich ®.


Rózsa kajszi barack:

 

A Magyar kajszi után 16 nappal érő, késői virágzású, késői fajta. Öntermékeny. Termése közepes méretű 30-35 gr-os narancssárga alapszínű, napos oldalán élénk piros színű. Magvaváló. Moníliára kevésbé érzékeny, viszont a sharkavírus tünetei hamar megjelenhetnek a fán. Igen bőtermő fajta. Friss fogyasztásra és befőtt készítésre is alkalmas.

Ceglédi Piroska kajszi

 

Gömbölyû, középnagy gyümölcsû.

Narancssárga, fényes, kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, íze jó, kissé savas. Fája kisméretû, szétterülõ koronát nevel.

Korán termõre fordul, igen bõven terem.

Július elején érik. Önmeddõ, porzói: Pannónia, Magyar kajszi

Tardicot ( újdonság)

A Tardif de Tain ® fajtához hasonlóan ez is a Bergeron egy mutációja és tulajdonságaiban igen hasonló. A gyümölcse a Bergeron-énál kissé oválisabb, korábban színeződik, sötétebb narancspiros fedőszínt kap, ezen kívül jobb a gyümölcshúskeménysége és jobban tárolható. Ezen tulajdonságok alapján kiválóan alkalmas a kajszi értékesítési szezon meghosszabbítására. Fogyasztási érettségben a Magyar kajszi vagy a Bergeron gyümölcsminőségét adja. Örökölte a Bergerontól a kiváló fagytűrő képességét, ez még növeli a termésbiztonságát.

Roxana ( újdonság)

Afganisztánból származó, a ceglédi kutató állomás honosított fajtája

a Gönci magyar kajszi után 3-5 nappal érik, 3 hétig szüretelhető. A gyümölcsmérete attól nagyobb 45-50 grammos, tetszetős, a napos oldalán 70 % ban is pirossal mosott, alapszine narancssárga. Húsa kemény, de lédús, nagyon finom teljes érésben igen zamatos.Friss fogyasztásra, exportra, de lekvárnak, és befőttnek is kiválló. Önmeddő, porzóként Gönci magyar kajszit telepítsünk mellé.

 

vissza